top of page

Een (t)huis voor iedereen

In Peer zorgen we niet alleen voor betaalbare woningen maar ook voor kwalitatieve woningen.  Onze visie is helder en onze plannen zijn concreet.

Slim parkeerbeleid voor betaalbare woningen

We koppelen parkeernormen aan betaalbaarheid. De hoge kosten die normaal gepaard gaan met parkeernormen bij (nieuw)bouwprojecten drukken we door te kiezen voor deelparkings en concentratie van parkeerplaatsen. We denken hierbij ook verticaal. Minder grondgebruik, meer efficiëntie, lagere kosten.


Snelle vergunningsprocedures

Een snelle vergunning is een stap dichter bij uw nieuwe woning, dus weg met die trage en onzekere vergunningsprocessen. Wij zorgen voor een vereenvoudigde procedure door vooraf vastgestelde richtlijnen en voorschriften, waarmee we de wachttijd aanzienlijk verkorten en de weg naar een nieuwe woning effenen voor onze burgers. Of je nu Marc, Jan of Piet heet, jouw bouwgrond en jouw toekomstige thuis worden niet langer opgehouden door langdurige procedures en telkens opnieuw andere plannen tekenen.


Nieuwe woonvormen, betaalbare oplossingen

Vernieuwende woonconcepten zoals tiny houses, co-housing, zorgwoningen in de tuin en coöperatief wonen worden de nieuwe norm. Het zijn niet langer mode woorden die een lang traject behoeven maar realistische opties. Door duidelijkheid in regelgeving te scheppen, versoepelen we de vergunningen en bevorderen we betaalbare huisvesting.


Gevarieerd woningaanbod

We streven naar een gevarieerd woningaanbod dat rekening houdt met alle Perenaars. De diversiteit van onze gemeenschap weerspiegelen we in een breed woningaanbod. Van compacte studio’s tot ruime familiewoningen, iedereen vindt zijn plaats. Sociale en private bouwprojecten dragen bij aan een gebalanceerd woningaanbod voor elke gezinssamenstelling.


Kaders met vrijheid

We geven architecten, bouwers en projectontwikkelaars de vrijheid om met betaalbare en vernieuwende oplossingen te komen. Door bepaalde eisen los te laten, zoals bijvoorbeeld verplichte individuele bergingen, openen we de deur naar kostenefficiënte alternatieven.


Publieke ruimtes en leegstand creatief aanpakken

De herbestemming van ongebruikte openbare gebouwen en de stimulering van eigenaars om leegstaande panden te verhuren, zijn sleutelinitiatieven om het tekort aan betaalbare woningen aan te pakken. We onderzoeken of onbenutte ruimtes in publieke gebouwen zoals kerken, openbare centra en andere gebouwen omgezet kunnen worden in betaalbare woningen.

 

Eigenaars van leegstaande woningen moedigen we aan om hun woning alsnog te verhuren. Dat kan onder meer door een vermindering van de onroerende voorheffing. Voor eigenaars die liever hun leegstaande of verkrotte woning verkopen, gaan we over tot de aankoop van deze woningen. We knappen ze op en stellen ze ter beschikking van mensen die het moeilijk hebben op de huurmarkt omdat ze geen sociale woning én geen woning op de private huurmarkt vinden. We werken hiervoor met het systeem van 'geconventioneerd huren'. Verder kijken we voor welke Vlaamse subsidies ze eventueel in aanmerking komen en helpen deze aan te vragen.


Financiële stimulans bij renovatie

We stimuleren de aankoop van goedkope(re) renovatiewoningen door de onroerende voorheffing vijf jaar te bevriezen. Via ons OCMW werken we actief samen met deze kopers om een lening te bekomen via het Vlaams woonfonds en/of een lening via het noodkoopfonds.  Deze laatste laat hen toe hun woning renoveren via een renteloze lening van maximaal 50.000 euro. De aflossing van deze lening start pas na 20 jaar of bij verkoop van de woning.


Investeren in grond en langer toestaan van tijdelijke woonoplossingen

Door als gemeente te investeren in grond en deze aan te bieden via erfpacht of opstal, maken we het voor meer mensen mogelijk om hun eigen huis te realiseren. Ook willen we akkoord gaan met tijdelijke woonoplossingen (tot 7 jaar) op hun grond. Zo geven we Perenaars de tijd en ruimte om hun droomhuis te realiseren op hun eigen tempo.


Activeren van braakliggende gronden 

Het activeren van ongebruikte gronden is een speerpunt voor ons. Door middel van stimulansen willen we eigenaars aanzetten tot ontwikkeling of geven we tijdelijk een nieuwe invulling als groene zone of recreatieruimte.


Sociale woningbouw 

We zetten ons in om het aandeel sociale woningen te verhogen. Dit is een directe manier om het recht op comfortabel wonen voor een bredere groep inwoners te waarborgen. Meer dan 10 procent van onze woningen moeten sociaal zijn.

We begeleiden Perenaars actief in hun zoektocht en drukken woonkosten met energie- en waterbesparende maatregelen.


Handhaving voor wooncomfort

We handhaven strikt om de kwaliteit van wonen te garanderen. We staan voor veilige en comfortabele woningen voor iedereen.


Bij PeerdeKracht is het duidelijk: woonbeleid is meer dan stenen stapelen; het is de basis van een leefbare gemeenschap. Onze inzet voor betaalbaar wonen is de pijler waarop Peer kan en zal bouwen naar de toekomst toe.


12 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe...

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

Comments


bottom of page