top of page

Investeren in onze kinderen

Peer is een gemeente die bruist van initiatieven voor de jeugd. Met een rijk aanbod aan activiteiten binnen verenigingen en organisaties, zet onze stad zich al jaren in voor een dynamische omgeving waar de georganiseerde jeugd zich volop kan ontplooien. Van jeugdverenigingenclubs tot sportgroepen, de mogelijkheden zijn legio en de steun vanuit de gemeente is stevig verankerd. Bij PeerdeKracht waarderen we deze traditie van betrokkenheid en ondersteuning enorm, en zullen deze voortzetten! Maar onze blik is ook ruimer gericht. We willen geen luchtkastelen bouwen, maar concrete en uitvoerbare stappen zetten voor een betere toekomst.

Efficiënt gebruik van gebouwen

Onze visie op de inzet van openbare gebouwen gaat verder dan de traditie. We willen onderzoeken hoe we de ruimtes efficiënter kunnen benutten. Denk bijvoorbeeld aan schoolgebouwen buiten de schooluren. Maar ook de herbestemming van de kerken kan hier een grote rol in spelen. We verzamelen gebruikersdata voor alle gebouwen en zetten kerkbesturen, verenigingen, scholen, inwoners en ontmoetingscentra rond de tafel.Op die manier zoeken we naar creatieve oplossingen voor bijvoorbeeld de KSA en Chiro in Grote-Brogel; willen we samen met de scholen hun speeltuinen beter inrichten en openstellen voor de inwoners zodat (kleine) kinderen ook in hun eigen dorp zoals Wijchmaal, Linde en Peer centrum naar de speeltuin kunnen; zoeken we naar opslagmogelijkheden voor verenigingen die kampen met problemen voor de opslag van groot materiaal zoals toneeldecors of kampeermateriaal; en, kijken we of het haalbaar is om kerken of andere gebouwen om te toveren tot betaalbare woningen. 


Speelruimte dichtbij huis

Geen kind zou ver hoeven te reizen voor een plek om te spelen. Ieder kind heeft recht op een goed uitgeruste, veilige en uitnodigende speelplek dicht bij huis. In wijken met meer dan 60 woningen zoals bijboorbeeld De Burkel zetten we ons in om dit een realiteit te maken, zodat geen enkel kind ver hoeft te reizen voor plezier en ontspanning en dagelijks contact kan hebben met de kinderen uit de buurt.


Jongeren aan het roer

Elke twee jaar krijgen de jongeren van Peer de kans om een jongerenburgemeester te kiezen. Deze jonge leider zal een echte stem geven aan de jeugd binnen ons gemeentehuis en zorgen dat hun belangen worden vertegenwoordigd.


Jongeren en eenzaamheid, een foute combinatie

Het welzijn van onze jeugd staat voorop. Eenzaamheid onder jongeren is een onderschat probleem, vandaar dat we hiermee aan de slag gaan. Er zijn al goede initiatieven, maar er kan meer. Door de samenwerking tussen scholen, CLB’s, jeugdverenigingen, straathoekwerkers, ouders willen we eenzaamheid tegengaan. Daarnaast zetten we in op preventie van alcohol- en drugsgebruik door middel van omstaanderstraining en informatieve avonden voor ouders.


Ontmoetingsplaatsen voor jongeren 

Ieder kerkdorp verdient een plek waar jongeren elkaar kunnen ontmoeten zonder overlast te veroorzaken. En al onze jongeren verdienen ruimte om zich te ontwikkelen. Daarom zetten we in op nieuwe programma's en voorzieningen die alle jongeren in Peer bereiken en verbinden, zodat ook zij hun potentieel ten volle kunnen benutten in een gemeenschap die iedereen omarmt. We investeren in veilige en aangename hangplekken al dan niet met een BBQ, die integratie en sociale interactie bevorderen.


Bewustwording rond klimaat en biodiversiteit

Het klimaat is de toekomst van onze kinderen. Met behulp van informatiesessies maken we hen bewust van het belang van biodiversiteit en ecologisch verantwoord handelen.


Updrade van sportzone De Deuster

Sportfaciliteiten zijn het hart van de lokale gemeenschap. We plannen een upgrade voor sportzone De Deuster, want hier zit meer potentieel. Ook voor het skatepark.


Herziening zwembadsamenwerking met Molenheide

Het zwembad Molenheide kost onze stad veel, terwijl het te weinig mogelijkheden biedt voor onze inwoners en scholen. We willen een nieuw plan ontwikkelen dat betere toegang en mogelijkheden biedt, ook voor competitiezwemmers.

23 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe...

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

Comentários


bottom of page