top of page

Onderhoud en groen, netjes en veilig

In een wereld waar de balans tussen mens en natuur onder druk staat, is een verantwoordelijke kijk op ons lokale milieubeleid een must. PeerdeKracht zet zich in voor een Peer waar de natuur floreert en waar we tegelijkertijd de veiligheid en netheid van onze omgeving bewaren.

Onderhouden groen, in elke hoek van Peer

Groen is meer dan een kleur; het is een teken van leven en vitaliteit in onze gemeente. Door het beheer van onze groene ruimtes kunnen wij - mens en dier - genieten van een rijkere biodiversiteit en een koelere stedelijke omgeving.  PeerdeKracht is voorstander van vergroening, maar koppelt daar twee duidelijke voorwaarden aan: vergroening mag nooit leiden tot verloedering of tot onveilige (verkeers)situaties.  


  • Speelpleintjes, fiets- en wandelpaden, kerkhoven, begraafplaatsen, bermen, parkjes, straathoeken … moeten er te allen tijde onberispelijk en netjes bijliggen. Waar nodig, bieden we extra steun aan inwoners met een leefloon door hen kansen te geven op werkervaring, wat bijdraagt aan hun integratie op de arbeidsmarkt en tegelijkertijd onze publieke ruimtes ten goede komt.

  • Voor bermen en slootkanten kiest PeerdeKracht voor natuurlijke begroeiing met zéér beperkt onderhoud. Hierdoor kunnen diverse bloemen en wilde planten gedijen, waardoor dieren en insecten een veilige haven vinden.

  • Voor grote(re) grasoppervlakten zoeken we diervriendelijke en creatieve oplossingen: geen maairobotten maar schapen.  

  • We zorgen waar nodig het hele jaar door voor bladkorven – sommige soorten bomen verliezen namelijk ook peulen doorheen heel het jaar zoals bijvoorbeeld in het centrum van Grote-Brogel.  

  • Inwoners krijgen hulp bij overlast van bomen op gemeentegrond door hen te helpen bij het opruimen van bladen of het reinigen van dakgoten. 

  • We versterken initiatieven zoals MooiMakers, waarbij Perenaars in ruil voor een gepaste beloning een perkje of berm ‘adopteren’ en onderhouden. 


Bescherming van kleine dieren

Elk dier, hoe klein ook, verdient een veilige plek in Peer. We implementeren een verscheidenheid aan maatregelen om hen te beschermen en te ondersteunen. Deze natuurvriendelijke aanpak helpt niet alleen de dieren, maar zorgt ook voor minder overlast van insecten en verrijkt onze omgeving.

  • Vleermuizenkasten, nestkasten voor vogels, insectenhotels, gezonde & veilige bermen, houtkanten, verkeersremmende maatregelen, ontharde wegen, opgewaardeerde trage wegen, … . Een win voor de dieren én een win voor de mens want onze nieuwe vrienden zullen ons onder meer helpen verlossen van plaaginsecten.  

  • Ter bescherming van onze vogels zullen we o.m. effectief optreden tegen paramotoren die te laag boven vogelrichtlijngebieden en stiltegebieden vliegen.  

  • Verder zorgen we ervoor dat onze kleinste dieren in alle rust van hun thuis kunnen genieten via info-bordjes als “Bijenbuffet” – “Hier doe ik mijn slaapje” – “Hier doet de natuur z’n werk”. Zo krijgen ook wij méér en méér moois in onze omgeving te zien en zetten we dit letterlijk in de picture door een fotowedstrijd te organiseren rond “De Peerse wildernis”.  

  • Voor het onderhoud van onze bermen zoeken we naar ecologische maai-oplossingen: we onderzoeken de mogelijkheden van klepelmaaiers, maaibalken en andere. 

  • We beschermen onze jonge hertjes, hazen en vogels door landbouwers aan te moedigen warmtesensoren te plaatsen op hun maaimachines. Daarnaast moedigen we boeren aan om een minimale maaihoogte van 7 cm te respecteren. Dit is niet alleen beter voor de hergroei van gewassen maar beschermt ook insecten, kikkers en salamanders. 


Landbouw en natuur, hand in hand 

We durven werk maken van een landbouwshift en zorgen ervoor dat de Peerse boeren op de eerste rij zitten om er het maximale uit te halen. De first movers winnen namelijk altijd. We bouwen samen met de Peerse Landbouw-Natuurraad en andere organisaties aan het landbouwmodel van de toekomst. We werken niet alleen aan (middel)lange termijnoplossingen maar nemen ook directe maatregelen:  

  • De stad gebruikt géén pesticiden meer  

  • Landbouwers die volledig pesticidenvrij gaan, krijgen subsidies  

  • We zorgen dat meststoffen niet in onze beken komen en handhaven hiertoe de teeltvrije zones  

  • We maken landbouwers wegwijs in de GLB-ecoregelingen en de VLM. Zo krijgen ze subsidies het aanleggen van graskruiden- en bloemstroken, hagen, houtkanten, … .  

  • Peer sluit zich terug aan bij het nationaal park Bosland. We zorgen ervoor dat onze Peerse landbouwers mee aan tafel zitten, dat onze toeristische sector en bij uitbreiding alle Peerse ondernemers een rol kunnen spelen en dat onze kinderen – binnen of buiten school – van kleins af aan op een speelse, educatieve manier leren over de natuur, biodiversiteit en duurzaamheid. Alleen op die manier zullen we ook het Dommelhuis een volwaardige functie kunnen geven. 


Natuurverbindingen en recreatie 

Met een substantieel jaarlijks budget versterken we de natuurlijke linten door het landschap, zoals houtkanten, en brengen we alle trage wegen in kaart. Met een jaarlijkse investering van 200.000 euro, maken we van Peer een wandel- en fietsparadijs dat naadloos aansluit bij de pracht van Bosland. Dit heeft een directe impact op het toerisme en lokale economie. Hierbij willen we de landbouwers inschakelen die op deze manier ook een inkomen kunnen genereren.


De korte keten versterken

'Kweek Peer' krijgt een extra dimensie door de introductie van een digitaal platform.


De meerwaarde van volkstuintjes

Met meer volkstuinen, in alle kerkdorpen, bieden we onze inwoners de kans om samen te telen en de vruchten letterlijk te plukken van hun arbeid. Dit bevordert niet alleen de toegang tot gezonde voeding, maar draagt ook bij aan tot verbondenheid en het welzijn van onze gemeenschap.


Door deze directe en concrete maatregelen draagt PeerdeKracht bij aan een groen en leefbaar Peer, niet alleen in woorden, maar vooral in daden.


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe...

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

Comments


bottom of page