top of page

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe uitdaging die vraagt om een doordachte aanpak. Wij zijn vastbesloten om deze verborgen strijd aan te gaan met concrete acties en een sterk eenzaamheidsplan. Ook voorzien we een specifiek eenzaamheidsplan voor senioren om op die manier deze de gelegenheid te geven langer thuis te kunnen verblijven.

Creatieve bewustwording 

Bewustwording is de eerste stap naar verandering. We willen het taboe rond eenzaamheid doorbreken door creatieve uitdrukkingen zoals podcasts en kunst te gebruiken. Dit zijn krachtige hulpmiddelen om het gesprek over eenzaamheid op gang te brengen en mensen uit te nodigen om samen naar oplossingen te zoeken.


Krachtige tools voor verenigingen en buurtcomités 

Onze lokale verenigingen zijn de lijm die onze gemeenschap samenbindt. Wij versterken hun rol door hen nog betere tools aan te bieden, zoals een vrijwilligersplatform. Hiermee kunnen zij meer mensen bereiken en betrekken, en zo het netwerk van steun en gezelschap uitbreiden.


Sociale buurten via het herwaarderen van alle buurtcomités

De buurtcomités zijn de oren en ogen van onze wijken. Wij geven hen de gereedschappen om nog sterkere sociale buurten te creëren. Het 'smiley-initiatief' is hierbij een vernuftige manier om mensen te helpen elkaar te vinden voor hulp, een gesprek of gewoon een teken van welzijn.


Dorpsrestaurants: meer dan een maaltijd

Onze dorpsrestaurants zijn meer dan een plek voor een goede maaltijd. Ze zijn ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen en samen eten. Wij blijven hier dan ook op inzetten.

 

Een netwerk van sociale contacten 

We lanceren in samenwerking met partners een sociaal contactpunt, bereikbaar 24/7, en een buddy-platform waar men terecht kan voor een luisterend oor of een helpende hand. We investeren in brugpersonen waar ouderen terecht kunnen. Professionele zorg is slechts één oproep verwijderd voor wie dat nodig heeft.


De wijkagent, een vertrouwd gezicht

Een goede verstandhouding met de wijkagent kan een wereld van verschil maken. Wijkagenten zijn vaak de eerste die kleine en grote problemen signaleren. Daarom willen we de band tussen wijkagent en burger versterken zodat zij snel en proactief kunnen handelen bij signalen van eenzaamheid.


Oog voor senioren

n Peer erkennen we dat eenzaamheid onder ouderen een multidimensionale aanpak vereist. Daarom zetten we in op de versterking van de sociale cohesie binnen onze gemeenschap, door deelname aan het Vlaamse initiatief van zorgzame buurten.


De welzijnsraad, seniorenverenigingen, eerstelijnszone… zijn onmisbare partners in de strijd tegen eenzaamheid bij ouderen. Samen met hen zullen we initiatieven die er reeds zijn en vruchten afwerpen beter kenbaar maken en uitbreiden waar nodig. Ook kunnen in samenwerking nieuwe initiatieven opgestart worden.


Ons plan voor Peer is duidelijk: wij nemen eenzaamheid serieus en hebben een strategie die ons allemaal betrekt bij het vinden van oplossingen. Eenzaamheid is niet slechts een individueel probleem, maar een uitdaging voor de hele gemeenschap. Samen bouwen we aan een Peer waar verbondenheid en zorg voor elkaar centraal staan.


9 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

Veilig Peer

In een wereld die snel verandert, blijft de veiligheid van onze inwoners een prioriteit voor ons allen. PeerdeKracht wil een...

Comments


bottom of page