top of page

Tienerwerking, oog voor tieners

Tienerjaren zijn als een ontdekkingsreis: een periode vol nieuwe ervaringen, uitdagingen en kansen. Het is een tijd waarin jongeren hun eigen identiteit gaan vormen, maar ook erg beïnvloedbaar zijn door hun omgeving. PeerdeKracht erkent het belang van deze cruciale levensfase en de noodzaak van een ondersteunende tienerwerking die jongeren in Peer de handvaten biedt om hiermee om te gaan. In het verleden stond onze lijstduwer mee aan de wieg van de huiswerkbegeleiding die nog altijd gefaciliteerd wordt door de stad. Hieronder kan u alvast een aantal van onze initiatieven vinden die we gaan verwezenlijken als u ons de kans geeft.

​​​

Het kruispunt van ontwikkeling en invloed

De tienerleeftijd is een kruispunt waar ontwikkeling en invloed elkaar tegenkomen. Deze periode vraagt om een omgeving die tieners stimuleert om gezonde keuzes te maken en waar ze zich bewust worden van hun eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden. De ondersteuning die wij voor ogen hebben, gaat verder dan alleen opvang. Het gaat om het bieden van een structuur waarbinnen tieners zich veilig voelen om te experimenteren en te leren, met de juiste begeleiding aan hun zijde. Zo zetten we in op laagdrempelige omstaanderstraining om beter om te kunnen gaan met gewelds-, discriminatie- of racisme-incidenten. Ook faciliteren we preventieprogramma's op scholen gericht op de gevaren van alcohol, drugs en gokken. We betrekken ouders bij preventie-inspanningen via informatieavonden, workshops en het geven van concrete tools. We hebben hierbij oog voor het belang van sterke familiebanden en vrienden plus positieve vrijetijdsbesteding via sport en verenigingen.


Tienerwerking als fundament

Een sterke tienerwerking kan de vorming van robuuste karakters ondersteunen. Het geeft jongeren de kans op een plek waar ze kunnen leren omgaan met de druk van leeftijdsgenoten, sociale media, en de vele andere invloeden die vandaag op hen afkomen. Door hen handvaten aan te reiken in de vorm van workshops, mentoringprogramma's en sociale activiteiten, bereiden we hen voor op het maken van geïnformeerde keuzes.


Meer dan alleen opvang​

De implementatie van tieneropvang voor Peer wil niet alleen een fysieke ruimte aanbieden, maar ook een progressief programma dat jongeren leert om hun eigen beslissingen te nemen. Dit programma zal gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling, het aanmoedigen van kritisch denken en het versterken van sociale vaardigheden. Vanzelfsprekend zullen we hiervoor de nodige samenwerkingsverbanden opstarten met bijvoorbeeld scholen, of coaches in relaxatietechnieken. En wat te denken van een uitgebreide tienerwerking tijdens de zomer. Dat het mogelijk is bewijst Imago in Hechtel-Eksel waar ze ook tieners van Peer aantrekken in de zomer.


Persoonlijke groei en sociale verantwoordelijkheid

In onze tienerwerking zullen we ons ook richten op het ontwikkelen van een gevoel van sociale verantwoordelijkheid. We streven ernaar om jongeren te betrekken bij maatschappelijke kwesties en hen te laten zien hoe zij een positieve invloed kunnen uitoefenen op hun omgeving. Waarom geen project waarbij onze tieners kwetsbare mensen ondersteunen of eenzame mensen opzoeken.


Een belofte voor de toekomst

PeerdeKracht ziet in elke jongere in Peer een belofte voor de toekomst. Daarom investeren we in een uitgebreide tienerwerking, omdat we geloven dat we, door vandaag in onze jeugd te investeren, een fundament leggen voor een sterker Peer in de toekomst. Want wanneer we onze jongeren de ruimte en de tools geven om te groeien, investeren we niet alleen in individuen, maar in de hele Peerse gemeenschap.

20 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe...

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

コメント


bottom of page