top of page

Veilig Peer

In een wereld die snel verandert, blijft de veiligheid van onze inwoners een prioriteit voor ons allen. PeerdeKracht wil een veiligheidsbeleid neerzetten dat zowel praktisch als preventief is, zonder daarbij in te leveren op de professionaliteit.

De wijkagent, jouw bekende aanspreekpunt

Wij zorgen er voor dat jij jouw wijkagent met naam en toenaam kent. Een bekend gezicht in de buurt maakt een wereld van verschil. De wijkagent speelt een cruciale rol in het onderhouden van een veilige en hechte gemeenschap. Door de vertrouwensband tussen agent en inwoner te versterken, pakken we kleine en grote problemen proactief aan en vermijden we dat burenruzies, familiegeweld, … escaleren.


BIN's: preventie door samenwerking

We blijven inzetten op BIN's. De kracht van een BIN ligt in de ogen en oren van iedere deelnemer. Zij merken verdachte situaties op en informeren elkaar en de politie, wat leidt tot een snellere reactie op ongewenste gebeurtenissen. Het nut van BIN's uit zich in meerdere aspecten. Ten eerste draagt het bij aan een groter veiligheidsgevoel onder de bewoners. Mensen voelen zich veiliger als ze weten dat er een netwerk actief is dat waakzaamheid en preventie bevordert. Ten tweede versterkt het de sociale cohesie; bewoners leren elkaar kennen en werken samen aan een gemeenschappelijk doel. Ook heeft een actief BIN een preventieve werking. Potentiële inbrekers en andere kwaadwilligen afgeschrikt door de hoge mate van sociale controle.


Omstaanderstrainingen 

Een helpende hand bieden wanneer het nodig is, dat is waar onze omstaanderstraining om draait. Onze omstaanderstrainingen zijn erop gericht om onze inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen de vaardigheden te geven om effectief om te gaan met incidenten van geweld, discriminatie of racisme. Sterk voor elkaar, in elk scenario.


Onderwijs: preventie als lesstof

De jeugd heeft de toekomst, en daarom investeren we in hun veiligheid vanaf de schoolbanken. Preventieprogramma's maken jongeren weerbaar tegen de verleidingen van alcohol, drugs en gokken. Samen met ouders bouwen we aan een netwerk van ondersteuning en informatie, waarbij de school een centrale rol speelt.

We hebben binnen ons beleid natuurlijk ook oog voor het belang van sterke familiebanden en vrienden plus positieve vrijetijdsbesteding via sport en verenigingen.


Een sluitend handhavingsbeleid

Regels stellen is één ding; zorgen dat ze worden nageleefd is een ander. PeerdeKracht wil een duidelijk handhavingsplan implementeren dat begint bij voorlichting en preventie. Verbalisering is pas de laatste stap in een traject waarin we streven naar bewustwording en zelfregulering:

  • Domiciliefraude: we voeren controles uit om ervoor te zorgen dat huisvesting terechtkomt bij degenen die het echt nodig hebben.

  • Woonkwaliteit: Iedere Perenaar verdient een gezonde en veilige thuis. Dit waarborgen we onder andere via het verder inzetten op het conformiteitsattest dat een minimale woonkwaliteit garandeert.

  • Milieu & Landbouw: samen werken we aan teeltvrije zones en handhaven we de regelgeving rondom onze natuur. We zien erop toe dat wateronttrekking uit beken onder controle blijft en dat paramotoren zich houden aan vliegrichtlijnen.

  • GAS: overtredingen die de leefbaarheid in onze buurten aantasten, pakken we aan met een passend, maar rechtvaardig Gemeentelijk Administratief Sanctiebeleid. Dit in samenwerking met andere gemeenten.

 

Met deze integrale aanpak zet PeerdeKracht zich in voor een Peer waar veiligheid en een kwalitatieve leefomgeving hoog in het vaandel staan. Een beleid dat niet alleen uitgaat van wat fout gaat, maar focust op het versterken van wat goed is. Samen bouwen we aan een Peer waarin elke inwoner zich gehoord, gezien en veilig voelt.

11 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Plan tegen eenzaamheid

Eenzaamheid is een stille realiteit die overal in Peer sluimert, van onze jongeren tot onze meest actieve burgers. Het is een complexe...

Digitale inclusie

Een digitaal Peer is een verbonden Peer. In een steeds meer digitale wereld streeft Peer ernaar iedere burger mee te nemen in de digitale...

ความคิดเห็น


bottom of page